Stress & burn-out coaching

Zit je momenteel thuis met een burn-out? Of heb je al lange tijd last van stress? Burn-out en stress komen steeds vaker voor in onze maatschappij. Dankzij stresscoaching leer je hoe je stress vermindert en hoe je met stress omgaat. Het resultaat: meer geluk en veerkracht.

Wanneer stress langdurig blijft aanhouden en je lichaam geen tijd krijgt om te herstellen kan stress wel vervelende gevolgen hebben. Er ontstaan allerlei klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, maagklachten, hartkloppingen, slapeloosheid, concentratieproblemen, opgejaagd gevoel, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, negatief denken,... .

Hoe ontstaat stress?

Stress kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

  • Ingrijpende of belangrijke gebeurtenissen in je leven
  • Alledaagse zaken waar je geen invloed op hebt
  • Positieve dingen, zoals bijvoorbeeld een huwelijk of een verhuizing

De gevolgen van stress

Van nature uit is stress zinvol. Een klein voorbeeldje: toen mensen in de oertijd werden aangevallen door een beer, moesten ze ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk hoog in een boom konden klimmen. Stress zorgt ervoor dat we beter presteren: er komt adrenaline vrij, we zijn meer gefocust en energie wordt efficiënt ingezet. 

Ook in de 21e eeuw is stress nog altijd zinvol. Denk maar aan de spanningsopbouw net voor je een toespraak moet houden of een examen moet afleggen. Op die momenten zorgt stress voor betere prestaties. 

Een beetje stress waarbij de hartslag omhoog gaat en de ademhaling intensiveert kan volgens artsen ook geen kwaad. Problemen ontstaan wanneer de ontstane draaglast hoger is dan je persoonlijke draagkracht.

Hoe kan je een burn-out herkennen?

Meer van jezelf vragen dan je aankunt, veroorzaakt een burn-out. Op dat moment heb je het gevoel dat je de vele problemen in het leven niet meer aan kunt. je voelt je machteloos alsof je geen grip meer hebt op de situatie. Het is alsof je de controle over je leven verliest en het je niet meer lukt om de meest gewone dagelijkse dingen goed te blijven doen. 

In het geval van een burn-out vertoont je lichaam 3 of meer van de volgende spanningsklachten:

  • Vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel
  • Geestelijke moeheid: moeite om de aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen)
  • Onrustig slapen
  • Prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd) 
  • Niet tegen drukte of lawaai kunnen
  • Gemakkelijk huilen
  • Piekeren
  • Een gejaagd gevoel 

Herstel

Heb je het zo ver laten komen? Begin dan met je niet schuldig te voelen. Ondanks dat je al snel denkt dat het jouw schuld is, kon je er niets aan doen. 

Regel 1 is: "ga uit van wat is". Met andere woorden als je een burn-out hebt, heb je een burn-out. Punt uit! De rest - hetgeen je denkt- is een verhaal en zolang je focust op dat verhaal, ga je niet herstellen. Omarm de realiteit. Dat is het begin van herstel. Even stoppen met werken, mediteren,... helpt absoluut, maar leer, als je verstandig bent, onder begeleiding van een stress-coach de realiteit te omarmen, rust te nemen en vanuit wat je nog wel kan om zo stukje bij beetje weer terug te komen naar de situatie van voor de overbelasting. Houd er wel rekening mee dat herstel over het algemeen net zoveel tijd kost als de opbouwperiode van de burn-out. 

Stresscoaching & burn-out coaching

Bij een burn-out en stressgerelateerde problemen pakken we de bron van je klachten aan. Allereerst werken we aan het herstel van de energiebalans. We brengen jouw stressbronnen in kaart en bekijken waar jij energie uit haalt en rust in vindt. 

We gaan samen op zoek naar wat jou opnieuw veerkracht geeft.

Is er sprake van uitputting, dan staat rust en zelfzorg op de eerste plaats. Ook "tijd" is een belangrijke speler bij dit herstel. Pas wanneer er voldoende draagkracht is, komt de coaching op de voorgrond.

Dan gaan we kijken naar patronen, gewoontes en overtuigingen. De eigen persoonlijkheid, zonder oordeel. "Wie ben ik?"

Vervolgens zoeken we de oorzaken van jouw verhoogd stressniveau. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om perfectionisme, beperkende overtuigingen, alles te goed willen doen, niet kunnen loslaten, een slechte werkomgeving of een samenloop van omstandigheden. 

Tenslotte gaan we dieper in op de omgevingsfactoren. Welke factoren wil en kan je veranderen? 

Wanneer de aangeleerde inzichten verankerd werden, en je energieniveau zijn balans heeft hervonden, ben je klaar om de juiste keuzes te maken en te antwoorden op de vraag: "Wat wil ik?".

Tarief

Coachgesprek: 60 min - 60 euro